خطاهای مکرر در مقالات ارائه‌شده به مجلات علمی ـ پژوهشی

ساخت وبلاگ

 


در یکی از پَرسه‌های اینترنتی، گذارم به وبسایت دکتر فرهنگ مهروش افتاد. ایشان در بخشی از وبسایت‌شان، سلسله‌مطالبی در زمینهٔ آموزش مقاله‌نویسی و نگارش علمی ارائه کرده‌اند که به‌نظرم بسیار کاربردی و سودمند است و در منابع فارسی، مانند آن را ندیده‌ام. این سلسله‌مطالب با عنوان «خطاهای مکرر در مقالات ارائه‌شده به مجلات علمی ـ پژوهشی»، در قالب ۷۱ یادداشت و در شش بخش، تدوین و تنظیم شده است:
۱. خطاهای منطقی
۲. نقاط ضعف در نگارش ادبی
۳. خطاها در نگارش علمی
۴. خطاهای روش علمی
۵. نقاط ضعف در طراحی پژوهش
۶. نقاط ضعف در مستندسازی


توضیح بیشتر دربارهٔ این یادداشت‌های ارزشمند را از زبان خود ایشان، از وبسایت‌شان نقل می‌کنم:

«در طول ده سال گذشته، یکصد مورد مقالۀ پژوهشی برای داوری به من سپرده شدند. من پای یکایک این مقالات، سعی کردم برای مؤلفان توضیحاتی مفصل و مستدل بنویسم و هرچه از نگاهم نامقبول و منافی روش علمی پژوهش است، شرح دهم. اکنون همۀ این حاشیه‌نویسی‌ها را کنار هم نهاده، و دسته‌بندی کرده‌ام؛ بدان امید که اولا تصویری از مهم‌ترین آسیب‌های مقالات علمی ـ پژوهشی در ایران داشته باشم و نقاط ضعف آموزش روش تحقیق را در ایران بهتر بشناسم؛ و ثانیا، از این پس مجبور نباشم پای هر مقاله توضیحی مفصل از نو بنویسم. کافی است نوشتۀ از‌قبل‌آمادۀ خود را پای آن برگه بگذارم. اکنون تصمیم گرفته‌ام حاصل مرور خویش را در اختیار همکاران عزیز و دوستان هم قرار دهم. فکر می‌کنم اگر دیگر دوستان هم تجربیات خود را در این زمینه به اشتراک بگذارند، بتوانیم به جمع‌بندی‌های خوبی از نقایص آموزش روش تحقیق برسیم.

فکر می‌کنم این مکتوب حُسن دیگری هم داشته باشد و آن، انتقاد غیرمستقیم است. گاه اگر به مؤلفی بگوییم فلان عبارت از مقاله‌ات اشکال دارد، می‌رنجد؛ اما اگر همان اشکال را در نوشتۀ دیگران به او نشان دهیم، بهتر پند می‌پذیرد و کمتر آسیب می‌بیند. ما در این صورت به وی کمک نموده‌ایم که اشکال خودش را خود ببیند. برای آن که چنین هدفی تحقق پذیرد، کنار همۀ اشکالات شماره‌گذاری کرده‌ام. کافی است شمارۀ هر اشکال به محققان یادآوری شود. آنها خود می‌توانند با مراجعه به اصل متن، توضیحات بیشتری در بارۀ اشکال خود بخوانند.»


از طریق پیوند زیر می‌توانید به متن کامل این ۷۱ یادداشت در وبسایت دکتر مهروش دسترسی داشته باشید:
http://www.fmehrvash.com/pazhuhesh/xatAhAyeMokarrarDarMaqAlAteEra'eShodeBeMajallateElmiPazhuheshi.htm

نمونه‌هایی که دکتر مهروش در لابه‌لای یادداشت‌ها آورده‌اند، غالبا مرتبط با رشتهٔ تحصیلی و حوزهٔ تخصصی ایشان است، اما همهٔ این نکته‌ها در رشته‌ها و حوزه‌های دیگر نیز کاربرد دارد.

بعید می‌دانم این یادداشت‌ها در قالب کتاب هم منتشر شده باشد، بنابراین، به پژوهشگران و دانشجویان پیش‌نهاد می‌کنم این یادداشت‌ها را در رایانهٔ خود ذخیره کنند و هر یک از یادداشت‌ها را با دقت و تأمّل بخوانند و هنگام نگارش مقالات علمی، به‌کار ببندند. این یادداشت‌ها هم برای دانشجویان و پژوهشگران و در فرایند نگارش مقاله‌های علمی کاربرد دارد و هم به کار استادان دانشگاه و داوران مجله‌های علمی می‌آید. با در نظر داشتن این خطاها، و پرهیز از آن‌ها در فرایند پژوهش و نگارش مقالات علمی، ضریب موفقیت در مقاله‌نویسی و احتمال پذیرش مقاله در مجلات علمی به‌طور چشمگیری افزایش می‌یابد.

من دکتر فرهنگ مهروش را از نزدیک نمی‌شناسم اما از همین‌جا ایشان را برای همت و تلاشی که در نگارش و انتشار سخاوتمندانهٔ این یادداشت‌ها به‌کار بسته‌اند، تحسین می‌کنم و برایشان آرزوی نیکبختی و کامیابی دارم.

#آموزش_مهارت‌های_پژوهشی
#آموزش_مهارت‌های_نگارشی
#آموزش_نگارش_علمی
#مهارت_نویسندگی 
#مقاله‌نویسی
#پژوهش 

روح‌الله سلیمانی‌پور
۱ بهمن ۱۳۹۶
@soleimanipur

 

زیرچترعلم اطلاعات ودانش شناسی ...
ما را در سایت زیرچترعلم اطلاعات ودانش شناسی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ielahehlibe بازدید : 159 تاريخ : چهارشنبه 19 دی 1397 ساعت: 21:53