جايگاه نشريه‌هاي ايراني در نظام‌هاي ارزيابي جهاني در سال 2016

ساخت وبلاگ

با سلام و احترام

همان‌گونه که استحضار دارید، با اینکه شمار کانال‌های ارتباط علمی نوشتاری بسیار است، ولی نشریه‌های علمی و تخصصی جایگاه ویژه‌ای در این میان دارند. با اهمیت یافتن نمایه‌‌نامه‌های استنادی در دهه‌های 1950 و 1960، توجه به نشریه‌های علمی و تخصصی افزایش یافت تا امروز که کلیدی‌ترین گونۀ «نوشته‌های سفید» شناخته می‌شوند. رسالت نشریه‌های علمی و تخصصی انتشار مقاله‌ها و پراکندن اطلاعات و دستاوردهای تازه‌ترین پژوهش‌های پژوهشگران و دانشگران است. مقاله‌های علمی و تخصصی پس از داوری هم‌ترازان در نشریه‌ها منتشر می‌شوند و از همین رو نیز اعتماد جوامع آموزشی و پژوهشی به این نوشته‌ها بالاست.

با افزایش شمار نشریه‌ها در نیمۀ دوم سدۀ بیستم، متخصصان علم‌سنجی کوشیدند سنجه‌هایی برای ارزیابی اعتبار و کیفیت آنها درست کنند. از این روی، سنجه‌هایی کمی و کیفی ساخته شدند و پس از آن نظام‌هایی جهانی برای بررسی اعتبار و کیفیت نشریه‌ها بر پایۀ این سنجه‌ها پدید آمدند. شمار استنادها به مقاله‌های یک نشریه همواره کلیدی‌ترین مؤلفه‌ای بوده که بر پایۀ آن سنجه‌های گوناگونی طراحی شده است.

دو نمایه‌نامه استنادی «وب آو ساینس» و «اسکوپوس» نخستین نظام‌ها برای سنجش کیفیت و اعتبار نشریه‌ها بوده‌اند که حضور یک نشریه در این نمایه‌ها خود گویای سطحی از کیفیت است، ولی در یک دهۀ گذشته نهادهای علم‌سنجی دیگری نیز کوشیده‌اند چارچوبی برای این کار طراحی کنند. در این میان مؤسسۀ علم‌سنجی «سایمگو» و «مرکز مطالعات علم و فناوری» در دانشگاه «لایدن» هلند نامدارترند. همۀ مؤسسه‌های علم‌سنجی و سنجش نشریه‌ها می‌کوشند سنجه‌های ارزیابی خود را روز‌به‌روز بهتر کنند تا کیفیت یک نشریه به درستی ارزیابی شود.

پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) با پشتیبانی دبیرخانه شورای‌عالی عتف با راه‌اندازی سامانۀ «نما» (جایگاه علم، فناوری، و نوآوری ایران در جهان) می‌کوشد نتایج نظام‌های گوناگون جهانی را برای سنجش نشریه‌ها پایش کند و گزارش‌هایی کاربردی را در اختیار سیاست‌گذاران قرار ‌دهد. در گزارشی که در پیوند http://nema.irandoc.ac.ir/UserFile/Publications/JournalsRankingsReport2016.pdf قراردارد، جایگاه نشریه‌های ایرانی در نظام‌های جهانی ارزیابی در سال 2016 آمده است. افزون بر این، روند سالانۀ شمار و میزان تأثیر نشریه‌های ایرانی در این نظام‌ها نیز گزارش شده است. اطلاعات بیشتر دربارۀ هدف‌ها، ناشران، روش‌شناسی نظام‌های ارزیابی، و مانند آن‌ها در سامانۀ «نما» در نشانیNEMA.IRANDOC.AC.IR در دسترس همگان است.

درخواست می‌شود این پژوهشگاه را از راهنمایی و دیدگاه ارزنده و سازنده خود در این زمینه بهره‌مند سازید. امید که این خدمت کوچک ایرانداک بتواند راه‌گشای بهبود جایگاه علم، فناوری، و نوآوری کشور در جهان باشد. پیشاپیش از توجهی که می‌فرمایید، سپاس‌گزاری می‌نماید.

 

با آرزوی بهروزی

روابط عمومی

پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران(ایرانداک

زیرچترعلم اطلاعات ودانش شناسی ...
ما را در سایت زیرچترعلم اطلاعات ودانش شناسی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ielahehlibe بازدید : 159 تاريخ : دوشنبه 29 خرداد 1396 ساعت: 10:17